Pages

Sunday

It's all about sambal belacan !


okeh. time lunch tadi. ayah aku pesan something kat adik aku or mera. bunyik nye camnih. " mera. nanti tolong buat sambal belacan time nak makan nasik nanti k ? " and mera menjawab " okey ayah ". aku yg tgh baca feberet magazine bulan nih dengar and ketawe gile gile. mera terer wat sambal belacan ke ? hahaha. sory mera. aku gelak. haha.  finally sambal belacan dye pon selamat dihidang time lunch. tanpe rase malu and segan. aku ambik sket and letak lam pinggan kat seblah nasik kat tepi daging masak kari yg ade sayur kacang seblahnye. bile dah rase tu. alamak ai. asal sedap nih. pedas and masam masam sket. sedap gile kot. 


actually tu bukan first time aku makan sambal belacan. tapi sambal belacan mera yg sedap tu mengingatkan aku cemane first time aku try makan sambal belacan. ciitenye camnih.


aku org nogoghi. mama aku org nogoghi. ayah aku org nogoghi. and we're proud to be nogorian bebeh ! erk. sory tersemangat sket. citenye bile time aku and my family aku kat kampung. aku panggil nenek aku uwan. uwan aku nih kalau masak. perghh. jgn cakap laa kan. kalau masok IRON CHEF tu. mesti uwan aku menang. seb bek uwan aku tak minat mende mende camtuh. haha. so 1 day tu aku nampak atok aku makan sambal belacan. then aku pon tanye uwan aku. 




aku : " apobondo eh yg atok makan tu wan ? cam podeh yo " 
uwan : " betuah boto budak nih. sambal belacan pon tak kona ko ? " 
aku : " mano laa den kona. sodap ko tu wan ? " 
uwan : " nak ghaso ko ? kojap den buekkan ha. betuah boto laa " 
aku : " hehehe "




then uwan aku buatkan 1 mangkuk. siap perah limau lagi depan aku. menunjuk laa tu. haha. aku colek sket je pon nak makan ngan nasik. tapi.... lepas je aku rase. aku terus gatah sambal belacan mcam tu je. sedap gileee. tak sangke aku dpt kenal sambal belacan. wakaka. bile aku singgah je mane mane kedai. and order. tak same mcam yg uwan aku buatkan  :'(   lepas tu aku dah lame tinggalkan bende tu... akhir kate. trime kasih uwan.... :'(


p/s : kejadian berlaku time aku form 2  ='=

4 comments:

  1. zarina, macam mano nk buek nuffnang aku duduk kat bawah mcm ekau buek ni haa? (soalan lgsong xdo kono mengono dongan sambal bolacan)

    ReplyDelete
  2. ekau mmg. den dah tak ingat. den tiru kek tutorial blog

    ReplyDelete
  3. tetiba terasa nk mkn nasi..lalala..meleleh air liuq...

    ReplyDelete
  4. haha. tulaa. best kan makan bile ade sambal belacan :)

    ReplyDelete

leave ur msg guys ;)